Skip to main content

Geschiedenis:

Het verhaal van Chez Antoinette

Antoinette Heydenrijk

Hans Legel

Lidy en Antoinette

Een jonge Hans Legel (r)

Ruim 50 jaar geleden begon Antoinette op Roggestraat 12 met het uitbaten van de kroeg. Een paar jaar later nam zoon Hans de zaak over. Jarenlang was het onder zijn leiding een succesvolle bodega waar gasten tot in de late uren verbleven. In 1990 besloten Hans en zijn vrouw Lidy in samenwerking met NV Bergkwartier tot uitbreiding naar een restaurant. Vanwege een grote affiniteit met Portugal werd dat de rode draad in het restaurant.

In 2020 vond er een wisseling van de wacht plaats. Kleinzoon Alain Legel heeft het roer in handen genomen en zijn zinnen gezet op het doortrekken van de lijn die zijn oma ooit inzette. Met het idioom van zijn ouders en grootmoeder in het achterhoofd heeft hij het restaurant volledig gerenoveerd. Het warme huiskamergevoel van Chez Antoinette is behouden gebleven. Het restaurant ademt Portugal, wat terug te zien is in de menu- en wijnkaart en een frisse uitstraling.

Portugese klassiekers, eigentijds menu

Chez Antoinette staat bekend om een ongedwongen sfeer, een goede keuken en een hoogstaande wijnkaart. Sinds jaar en dag komt er een gevarieerd publiek. Wat begon als een bezoek voor een Ovo met een buitenlands biertje aan de bar, werd al gauw uitgebreid tot verschillende hapjes met een glas wijn. De borrel veranderde in een aperitief en de hapjes in een menu van de Patron.

Chez Antoinette is een restaurant & bodega in het oude centrum van Deventer. Chef Roderick van Saeftinghe en zijn brigade koken er Portugees, met een hedendaagse invulling. In de drie eetzalen kan gedineerd worden. Het menu verandert iedere zes weken aan de hand van het seizoen en de tijdsgeest met behoud van de Portugese klassiekers.

Chez Antoinette heeft een drietal fijne buitenterrassen met uitzicht op het Bergkwartier en de Bergkerk. Gastheren Alain Legel en Sam Straaten schenken hier bijpassende Portugese wijnen, bieren, sappen en thee.
Daarnaast gaat het assortiment alcoholvrije dranken verder dan een glas water.

Team Chez Antoinette

Alain Legel

Eigenaar, primus inter pares

Sam Straaten

Maître en sommelier

Roderick van Saeftinghe

Chefkok

Joost Lubbers

Kok

Peter van den Berg

Facilitair bedrijfsmanager en gastheer

Naast onze vaste medewerkers bestaat ons team uit ongeveer 15 enthousiaste parttimers.

Zonder hen zouden we niet kunnen!

Alain Legel

Alain is sinds 2020 eigenaar van Chez Antoinette; onze primus inter pares.

Sam Straaten

Sam is gastheer en sommelier. Hij voert de dagelijkse leiding over het team van bediening. Graag deelt hij met de gasten zijn kennis over Portugese wijnen en kan daarbij putten uit eigen ervaring.

Roderick van Saeftinghe

Roderick werkt al meer dan 25 jaar bij Chez Antoinette. Inmiddels is hij chefkok. Zijn kookstijl is zoals men het in Portugal gewend is: goede, eenvoudige ingrediënten naar een hoger, harmonieus niveau brengen.

Joost Lubbers

Joost is sinds 2022 de rechterhand van Roderick. Als echte zoetekauw komen de beste desserts op de kaart van zijn hand. 

Peter van den Berg

De facilitaire ondersteuning van keuken, bediening en directie van het restaurant wordt geregeld door Peter. Daarnaast is hij af  en toe op de vloer te vinden als gastheer.